Yeni ÇKS kaydı ya da ÇKS kayıt yenileme için gerekli belgeler neler?
Çiftçilerin ,ilgili yılın tarımsal desteklerinden faydalanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmaları (güncellemek) zorunludur.İlk kez ÇKS kaydı yaptırmak için ya da mevcut ÇKS kayıtlarını güncellemek için gerekli belgeleri sizin için araştırdık..
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydını yaptırmamış çiftçilerin ,bu yılın devlet desteklerinden ve diğer hizmetlerden yararlanabilmesi için mutlaka Tarım İl veya İlçe Müdürlükleri’nden ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor.Peki Çiftci Kayıt Sistemine kayıt yaptırmak için hangi belgeler gerekli ? işte istenen belgeler.
Öncelikle ilk kez kayıt yaptıracak çiftciler için ÇKS nedir ,ne işe yarar anlatalım. ÇKS ;Çiftci Kayıt Sistemi’nin kısaltması olup tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin elektorinik ortamda kayıt altına alınması için kurulan ve Çiftçi Kayıt Sistemi ile bağlı sistemlere yönelik tarımsal destekleme programlarının denetlenebilir, izlenebilir, raporlanabilir bir şekilde yürütülmesini sağlamak amaçıyla Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulmuş bir sistemdir.
Kısacası Tarım Bakanlığı çiftcinin ne ürettiğini ,tarım arazilerinin verimli kullanılıp kullanılmadığını , tarımsal desdeklemlerin doğru adrese gidip gitmediğini ve gelecek tarım politikalarında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bu sistem aracılığıyla takip ediyor.
ÇKS Kayıt Sorgulama İşlemi İçin Tıklayınız
Çiftçiler ÇKS’ye kayıt olabilmek, ÇKS kayıtlarını güncellemek için, istenen bilgi ve belgelerle, il ya da ilçe Tarım müdürlüklerine başvurabilirler. Birden fazla ilçe sınırları içinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler ÇKS’ye kayıt olmak için, başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise il müdürlüğüne yaparlar. Çiftçiler, Bakanlıkça yetki verilmesi halinde yetki verilen iş ve işlemlerini kendileri internet üzerinden Bakanlıkça sağlanacak ÇKS uygulaması ve/veya e-devlet kapısı üzerinden de yapabilirler.
ÇKS Kaydı Esnasında Çiftçilerden Hangi Belgeler İstenir?
Çiftçiler ÇKS sistemine kayıtlarını aşağı yukarı 1 saat gibi zaman diliminde gerçekleştirebilirler.(İl/İlçe tarım müdürlüklerindeki yoğunluğa göre değişir).Çiftçiler kayıt yaptırmak için aşağıda vermiş olduğumuz belgeleri yanında getirmeleri gerekiyor.
1-ÇKS Kaydı için Başvuru Dilekçesi
2-Çiftçi Belgesi
3-Tapu Müdürlüğünden “Kayıtlarımıza Uygundur” ibareli, onaylı tapu fotokopisi ( İlk müracaatlarda gerekli)
4-T.C. Nüfus Kayıt Cüzdanı Fotokopisi (İlk müracaat)
5-Formlar
—Çiftçi Kayıt Formu
—Tarımsal Faaliyetler Formu
—Arazi Bilgileri Formu
-Kira Formu (Birinci derece akrabalara ait arazilerin beyanı için)
-Muvvaffakatname -1 Formu (Hisseli arazilerde bir kişinin tüm araziyi beyanı için)
—Arazi Kiralık İse Kira Sözleşmesi
6- Döner Sermaye Makbuzu
Çks yı nasıl yenilerim